2015. november 18., szerda

Ismerkedjünk a babahordozással már várandósan!



Mielőtt megszülettél, a méhemben hordoztalak. Mikor nyugtalan voltál, énekeltem neked, megnyugtattalak, és elmondtam neked, mennyire szeretlek. Mikor megszülettél, a karjaimban hordoztalak. Megpusziltalak, tartottalak, mellemre tettelek, hogy tudd, a világban béke, melegség és jóság van. Később, kendőbe kötöttelek és a szívemhez közel hordoztalak. Közel tartottalak magamhoz, hogy halld, a szívdobogásom olyan, mint a tiéd, hogy mi egyformák vagyunk, te és én, és hogy soha sem kell majd egyedül sírnod.” 
/Részlet: Christine Maguire Mindig hordozni foglak/


A babahordozás a világ legtermészetesebb dolga, hiszen a baba úgy születik, hogy teste-lelke a hordozást várja, mégis kevesen ismerik ennek a technikáját. Kedden Horváth-Áncsán Noémitől, a Nyíregyházi Babaklub megbízott vezetőjétől és Babahordozási tanácsadótól kaphattunk meg minden információt, ami ahhoz kell, hogy eldöntsük: akarunk-e hordozni, hogyan, mivel és mennyit.




Miért hordozzunk?

  • Jó a babának:
A hordozás kiváló hatással van a baba egészségére, ortopédiai fejlődésére. A hordozókendő az egyetlen hordozóeszköz, amely – helyesen megkötve – újszülötteknél is biztonsággal használható. Ha megfelelő eszközben és megfelelő pozícióban van a baba, akkor a feje, háta, gerince épp annyira van megtámasztva, amennyire arra fejlődési szakaszában szüksége van. Szorosan körülöleli a kisbabák hátát, így megfelelően támasztja a gerincét, sőt: segíti az egészséges csípőfejlődést (csípőproblémás, csípőficamos babáknál segíti a gyógyulást).
Idegrendszeri fejlődésre is pozitív hatással van. A babák idegrendszere, az idegpályák kapcsolódásai, a szinapszisok mind az őt érő hatások nyomán alakulnak ki. Az idegrendszeri fejlődést leginkább segítő ingerek: a mozgás, látás, hallás, tapintás. Ez mind a lehető legjobban teljesül a hordozás közben.
A hordozott baba nyugodtabb, kevesebbet sír, biztonságban érzi magát, hallja édesanyja szívverését, érzi a testmelegét.
Részt vesz az emberi tevékenységekben. A hordozott gyerekek nyitottabbak a külvilágra, barátkozóbbak, önállóbbak, kialakul az ősbizalom a világgal szemben.

  • Jó az édesanyának: 
Az édesanya magabiztosabb.Válaszkészebb (a kötődő, válaszkész nevelés egyik eszköze a hordozás).
Szabad a két keze, át tudja ölelni az esetleges nagyobb testvért, könnyebben el tudja végezni a rá háruló házimunkát.
Erősíti a hátát hátfájás nélkül. Az édesanyáknak nagy segítség a hordozókendő, mert a speciális megkötési módok révén a baba súlya egyenletesen oszlik el, így nem fáj az édesanyák háta az egyenetlen terheléstől.





Hordozzunk helyesen és biztonságosan!

Hordozni újszülött kortól, a hordozós kor végéig (2-3 év) lehet, vagy, amíg a gyermeknek igénye van rá. Az újszülött számára a hordozás ismerős érzés, hiszen magzatként az édesanyja hasában szorosan körülölelve, folyamatos testkontaktusban tölt el kilenc hónapot. Amikor megszületik, azzal teremthetjük meg a számára a benti és a kinti lét közötti legfinomabb átmenetet, ha ezt a biztonságot adó, ismerős érzést biztosítjuk számára, azaz hordozzuk. A megfelelő testhelyzetben mindez tökéletesen egészséges és biztonságos is neki. Sőt, valójában az újszülöttek, a pici babák testfunkciói (a légzésük, a hőszabályozásuk, a táplálkozásuk, a stresszválasz-szabályozásuk stb.) és a lelki fejlődésük is egy másik ember szoros közelségében a legharmonikusabb. Ez a koraszülötteknél is így van, csak náluk minden sokkal kritikusabb, azaz számukra a testközelség élet-halál kérdés lehet. Akármilyen kicsi is a babád, hordozd tehát bátran! 

Olyan hordozóeszközt válasszunk, ami biztosítja a baba korának megfelelő támasztást anatómiai és ortopédiai szempontból. A kisbaba csípője, akkor fejlődik megfelelően, ha a lábai terpesz-guggoló tartásban, a térdek pedig a köldök magasságába, felhúzva helyezkednek el. A hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig érjen, a combokat is támassza alá, ne csak a popsit.

A baba hátát szorosan ölelje körül a hordozóeszköz, hogy tehermentesítse a gerincet, és támassza meg őt hónaljig mindenképpen. Ha a baba még nem tartja a háta fölső részét, akkor támassza meg a vállait is, ha még a fejét sem tartja, akkor támassza meg őt tarkóig. Ha elaludt, akkor is magasabbra húzhatod rajta a hordozót, mint amennyire ébren megtámasztod.



Ne lógjon a hordozókendő rajtunk, a baba popsija a hordozó köldökével egy magasságban vagy afelett legyen. Lehetőleg függőleges testhelyzetben hordozzuk a babát, így biztosítjuk számára a szabad légutakat és a testünkkel való szoros érintkezést, ami többek között az ingadozó hőháztartásra is pozitív hatással van.

Kifelé ne hordozzuk a babát, mindig arccal felénk nézzen! Kifelé hordozva a lábak terpesztő-guggoló tartás helyett nyújtva vannak, homorításra kényszeríti a gerincet, az ágyékrész pedig fokozott terhelésnek van kitéve. Ez a hordozási mód ortopédiailag helytelen.



Hogyan hordozhatom? 
Elöl hordozás: a baba 3-4 hónapos koráig vagy 5-7 kg-ig.

Csípőn-, háton hordozás ezt követően ajánlott.



Ha bizonytalanok vagy a hordozásban, akkor mindig kérj a hordozási tanácsadók segítségét! Mindenképpen ajánlott hordozós tanfolyamon elsajátítani a kötés technikáját!


Tévhitek és félelmek a hordozással kapcsolatban 
Mennyit szabad hordozni? Megtanul így mozogni? 

Hordozott gyermek az, akit legalább napi 4 órát hordoznak.

Ahogy a baba idegrendszere fejlődik, érik, egyszer csak eljön a forgás, a kúszás, a mászás és a többi mozgásforma ideje. A baba belül megérik rá, és ilyenkor ő maga jelzi a mozgásigényét. Magyarán szólva lekéretőzik a hordozóból.



A hordozással nem kapatom el a gyermeket!
A babának a testközelség, a ringatás, a hordozás biztonságot ad. Amikor a babát hordozzuk, folyamatosan a rendelkezésére állunk: mindig pontosan annyi figyelmet kap, amennyire szüksége van, óhatatlanul, sőt gyakran észrevétlenül nagyon érzékenyen reagálunk a testi és az érzelmi igényeire, azaz folyamatosan segítünk neki abban, amire éppen szüksége van. Nem attól lesz önálló a gyerekünk, hogy jó korán hozzászoktattuk, hogy egyedül boldoguljon, hanem hogy az öngondoskodásához mintát adtunk azzal, ahogyan mi gondoskodtunk róla, és hogy megtapasztalta, hogy érdemes a másik emberhez segítségért fordulni, ha erre van szüksége.



Kap levegőt a kendőben a baba! Nem fullad meg!
(Jobb levegőt szívnak, mint a kipufogószinten közlekedő babakocsis kortársaik). Ahhoz, hogy biztos lehess benne, hogy a baba légutak szabadok hordozáskor, figyelj oda rá, hogy a baba álla alatt stabilan legyen kétujjnyi szabad hely, azaz ne roskadjon bele a baba a hordozóba úgy, hogy az álla hozzányomódik a mellkasához.

Ezen a szabályon kívül csak a babáknál minden helyzetben alapvető, józan paraszti ésszel evidens figyelmi szintre van szükség, azaz figyelj a babádra, a babád arcára hordozáskor is; ne kösd le a fejét olyan szorosan, hogy ne tudja elmozdítani azt, ha szeretné; és pl. ne húzz a fejére levegőt át nem eresztő anyagot, pl. ne bugyoláld be magatokat esőkabátba úgy, hogy nem látszik ki az arca.

Ha a babád az arcát hozzád (pl. a dekoltázsodhoz) nyomja, a fenti szabályok betartásával nem kell aggódnod azon, hogy kap-e levegőt. Az orra alatt akadálytalanul áramlik a levegő, illetve ha véletlenül pont betapasztaná az orrlyukait a bőröddel - ilyen időnként előfordul -, akkor az újszülötteknél is már jól működő reflex gondoskodik arról, hogy a baba a fejét megemelje és elfordítsa, hogy szabaddá váljanak a légutai. Ezért támasztjuk meg mindig úgy a fejecskéjét, hogy ha akarja, tudja mozgatni is a hordozóban.

Ráadásul a testközelben levő (azaz felvett, hordozott vagy karnyújtási távolságon belül alvó) baba légzése viszont egyenletes, mert a felnőtt ember légzése és mozgásai segítenek a még nem tökéletesen érett agyi légzőközpontnak a szabályozásban. Az újszülött agyi légzőközpontja pontosan annyira fejlődött ki, hogy testközelben ritmusosan működjön.


Nem árt a baba gerincének!
Ha megfelelő eszközzel és módon hordozol, akkor a hordozóban a baba háta a fejlettségi szintjének megfelelő természetes, terheletlen pozícióban van megtámasztva. Ne tévesszen meg, hogy a hordozóban a baba háta gömbölyű, hiszen a baba háta magától ilyen alakú. A járni tudó ember háta attól egyenes, hogy a gerincében a babáéhoz képest van két homorulat: egy a nyakánál, egy pedig a hát alsóbb, ágyéki szakaszán. Ezek a homorulatok a mozgásfejlődéssel alakulnak ki, azaz akkor, amikor a baba megtanulja tartani a fejét (ez a nyaki homorulat kialakulásának az ideje), majd amikor megtanul ülni, állni, járni (ilyenkor alakul ki az ágyéki homorulat).
Az sem probléma, hogy a baba függőleges, hiszen - megfelelő és jól beállított hordozó esetén - a testének a súlya nem a gerincére nehezedik, hanem elölről a mi törzsünkre támaszkodik fel, oldalról és hátulról pedig a hordozó támasztja pontosan és gondosan.
Mire figyeljünk hát hordozáskor, hogy valóban ne terheljük a baba gerincét?

  • A baba ne roskadjon bele a hordozóba, hanem a törzsünkre támaszkodva vegye fel a számára természetes pozíciót, és
  • ezt a pozíciót stabilan támasszuk meg a hordozóeszközzel úgy, hogy
  • a baba kicsit sem lötyög rajtunk, hanem amikor mozgunk, teljesen együtt mozog velünk, a súlypontunk végig közös marad.
Tévhit, hogy a gerinc egészséges fejlődéséhez az kell, hogy a baba vízszintesen feküdjön a kiságyban, hiszen a hát nem attól egyenesedik ki a babakori domborúsághoz képest, hogy megszokja a kiságy egyenesét, hanem a mozgásfejlődéssel alakulnak át a csontok, az ízületek, az izmok, ami, ha belegondolunk, igen jelentős, bonyolult, és belülről indított, nem pedig általunk, kívülről vezérelt folyamat.
A hordozás nem nyomorítja el a gyermeket! Egy jól megkötött kendő nem megterhelő a hordozó gerincének!




Milyen hordozókendőket használhatunk?

A rugalmas hordozókendő anyagát tekintve kötött, pamut kendő, de előfordul kevert szálas változata is. Ajánlott hordozási súlyhatára van, ez függ a kendő minőségétől. A gyengébb minőségű rugalmas kendők kb. 5 kilóig, a minőségi rugalmas kendők kb. 9 kilóig ajánlottak. A súlyhatárok felett vagy amikor a mama azt érzi, hogy már nem tart a kendő, mindenképpen váltanunk kell szövött hordozókendőre. Minél nagyobb súlyú a kicsi, annál jobban nyúlik az anyag (az anyuka nehéznek érzi a babát, húzza a vállát, fáj a háta) és ekkor már a kicsit sem tartja megfelelően az anyag. A rugalmas hordozókendők élettartama rövidebb és egyhuzamban több órás használatra nem ajánlott, mert a kötött anyag enged a tartásából. Egy rétegben való kötésre nem alkalmas. A rugalmas kendő kezdő hordozók körében kedvelt hordozóeszköz, mert rugalmasságának köszönhetően egyszerűbb beletenni a babát, puha és finom tapintása ölelősebbé teszi a hordozást.

A szövött hordozókendők, azon belül is a keresztsávoly szövésű hordozókendők újszülött kortól egészen a hordozós kor végéig ajánlhatók. Biztos tartást nyújtanak, valamint az egyéni igények és alkati adottságoknak megfelelően tudjuk magunkra kötni. Az elsőre bonyolultnak tűnő kötésekbe hamar bele lehet jönni és cserébe egy hosszú távú, kényelmes és Biztonságos babahordozást eredményez.






Ha úgy érzed, hordozni szeretnéd a babádat, fontos, hogy előtte konzultálj szakemberrel, aki segít kiválasztani a megfelelő hordozóeszközt (kendőt) és elmagyarázza a helyes hordozás szabályait, technikáját. Azért tartjuk fontosnak, hogy már várandósan megismerkedj a babahordozással, hogy rögtön születésétől kezdve hordozhasd a kisbabádat. Remélem segíthettünk és segíthetünk Neked ebben!

További örömteli babavárást kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése