2016. január 13., szerda

Babahordozás a gyakorlatban



Korábbi témánkat folytatva segítünk Bennetek a babahordozás elsajátításában, hiszen örök kérdés, miért és hogyan hordozzam a gyermekemet?

A HORDOZÁS ELŐNYEI
·         Közlekedés kényelmesen
Hordozóval könnyen mozgunk lépcsőn, buszon, nem akadály, ha az útvonalunk nem babakocsi-kompatibilis.
·         Elősegíti a kötődést
A hordozás erősíti a bizalmat és a kötődést baba és mama, baba és papa között.
·         A hordozott babák érdeklődőbbek
A szemmagasságban levő hordozott babának több alkalma nyílik arra, hogy részt vegyen a körülötte zajló beszélgetésekben, megfigyelhesse anyja tevés-vevését. Többet tanul, kevésbé unatkozik, így, a magasban.
·         Felszabadítja a kezünket
Ha hordozót használunk, könnyebb játszani a nagyobb testvérrel, mialatt a kicsi hozzánk bújva elégedetten nézeget. Jobban boldogulunk a házimunkával, mert van két kezünk szabadon. Súlyuk a vázrendszerünkön egyenletesen oszlik meg.



SZEMPONTOK A MEGFELELŐ HORDOZÁSHOZ:
·         Hordozni lehet elől, csípőn, vagy háton.
·         A gyermek lába terpeszben legyen, a hordozóban, ne lefele lógjon! 
·         A gyermek lábát a térdhajlatig támassza a hordozó.
·         A gyermeket a hordozó úgy tartsa meg, hogy ha te mozogsz, a gyermek akkor is stabil legyen.
·         Kifelé nézve nem hordozunk! Ilyen pozícióban szükség esetén a gyermek nem tud a hordozó személyhez bújni, továbbá a gyermek gerincének sem megfelelő ez a tartás.


HORDOZÁS HIDEGBEN
Sok mindenkinek okoz fejfájást a téli hidegben való öltözködés és hordozás egyszerre. Nem is könnyű feladat, úgy felöltöztetni magunkat és a gyereket, hogy mindenki melegben legyen és jól is érezze magát.

Ehhez szeretnék némi segítséget nyújtani azzal, hogy összegyűjtöttem néhány bejegyzést, írást, amik a témával foglalkoznak:
1.
"A téli időszakban hajlamosabbak vagyunk begubózni, pedig pont ilyenkor lenne a legnagyobb szükség friss levegőre, társaságra, hogy ellensúlyozzuk a nyirkos-nyálkás, vitaminhiányos mindennapok hatását. Lássuk, hogyan könnyíthetjük meg a kimozdulást a picikkel és kicsikkel:
Fontos, hogy lehetőleg mindig az életkornak és fejlettségi szintnek megfelelő eszközt és hordozási módot válasszuk ki.

Kezdjük a legkisebbek téli felszerelésével:
meleg sapka,nyakmelegítő,csizmácska vagy vastag zokni, ami eltakarja a kilógó részeket,közös kabát anyával/apával,ezek alá pedig elég a szobai ruha szülőre-babára.

Ha kevés lenne, akkor közös pulóver (például kötött kardigán, vagy erre a célra vásárolt hordozós pulóver, esetleg hordozós thermo vagy polár csőtop) adhat plusz egy réteget.

Hordozós kabát helyett megoldás lehet a hordozós takaró, ami melegíti a babát, amíg minket a kabátunk. A sál használata ilyenkor praktikus, eltakarhatunk vele minden rést, ahol a hideg befújna, vannak hordozáshoz kapható változatok is.
Mivel a pici babák hőháztartása még fejlődik, legjobban akkor tudják szabályozni testhőmérsékletüket, ha egy felnőtt teste elérhető közelben van, ezért sem érdemes rétegeket helyezni magunk és a baba közé. És azért sem, mert a pici babatest ide-oda csúszik az összenyomódó rétegekben, nem tudjuk biztosan megfelelő pozícióba hozni, és abban stabilan megtámasztani, tehermentesítve az izmait. A lábfejes ruhadarabokban, amik nem látványosan nagyok a babára, általában nem lehet a babák lábát enyhe terpeszben felhúzni a hasukhoz, így a próbálkozás is gyakran síráshoz vezet, míg végül a baba kirúgja magát, kényelmetlenné téve a helyzetet mindkettőtök számára.
Ha eljön a háti hordozás ideje, (és a baba még nem jár), érdemes folytatni a kendőzést, és továbbra is közösen öltözni. Egy magasra kötött háti batyuval nem feltétlenül szükséges a hordozós kabát vásárlása, megteszi egy pár számmal nagyobb, vagy bő fazonú női kabát, de ha alacsonyabban hordozunk, akár egy formázott, előre varrt hordozóban, kényelmesebb egy erre a célra készített, vagy átalakított kabátot használni. A fentiek mellett ilyenkor megjelenik az is, hogy kabátra kötni nem igazán kényelmes, bizonyos esetekben idegtépő élmény lehet. Ha úgysem fog lekéredzkedni a baba, míg a kabátot le nem vesszük, felesleges külön öltöztetni.
Praktikus „űrhajós sapkát” adni a kicsikre, egyrészt hogy jó alaposan védve legyen a fejük és a nyakuk, másrészt pedig azért, mert nehezebb levenni.
A mi égövünkön egyébként nincsenek olyan éghajlati körülmények, hogy különösebben kockázatos lenne akármikor egy percre levenni a kabátot, hogy a hátunkról csípőre kössük a babát, majd a kabátba visszabújva megszoptassuk.

A kézkitevés problémája (mikor a baba kiveszi a kezét a hordozóból, majd a közös ruhából is) néhány babánál magától megoldódik, mikor rájönnek, hogy a kabáton kívül hideg van. Mások viszont makacsabbak, és jobban szeretnek így utazni. A számukra megoldás lehet egy(-két) vastag pulóver vagy kabát, ami a kilógó részeket megvédi, míg a teste többi része a közös kabát alatt marad. Enyhébb időben hordozós kar-és hátmelegítő is segíthet, ami afféle polár boleró.
Ha már önállóan jár ÉS séta közben rendszeresen lekéredzkedik a baba, érdemes lehet külön öltözésbe kezdeni, de egyáltalán nem kötelező. Ha az embernek elintéznivalója van, vagy több órát kell hordoznia, általában a hordozós kor végéig kényelmesebb közös kabátba bújni. Értelemszerűen ekkorra a bundacsizmákat, felnőtt zoknikat kinövik a babák, és ha sétálnak, rendes cipőre van szükségük, ezért a felcsúszó nadrágok miatt kilógó lábszárakat lábszármelegítővel takarhatjuk el a hideg elől. A sáros-koszos cipőkre pedig vízálló anyagból erre a célra készült lábzsákot húzhatunk. Kabáton kívül jól használható a karikás kendő, és a különböző varrott hordozók. (Figyeljünk oda, hogy ami benti ruhával jó tartást ad a gyereknek-babának, lehet, hogy a kabát-overál rétegeivel már „kilapítja”, hatalmasra nyitja a lábait.)"
Forrás: babytogo.net

2.
"A hűvös őszi napokon, téli hidegben kész áldás lehet a hordozás, hiszen a babánk testközelben lehet, melegítjük, állandó hőmérsékletet biztosítunk neki. A kisebbeket, akiket még nem veszünk fel-le, közös öltözetben ajánlom hordozni, mert így a mi testünk melege kiválóan fűti a babát is. Illetve ha zárt helyre megyünk, kevesebbet kell le-, felöltözni, és ez induláskor sem utolsó szempont :). A kötéskor pedig könnyebb benti ruházatra vagy pulóverre precízen, kényelmesen felkötni a hordozót mint egy vastag, netán csúszós kabátra. A nagyobbacska, lekéretőző gyerekeket is hordozhatjuk megfelelő segédeszközökkel és ruházatban.

A következő lehetőségek közül választhatunk:
Elöl hordozáshoz közös kabát: olyan kabátot választunk, ami mindkettőnket betakar. Létezik kifejezetten hordozáshoz készített kabát, „betéttel” a baba számára.
 Háton hordozáshoz közös kabát:-polár anyagú kabát vagy zippzáras pulóver, amelyen egy vízszintes vágás elég (a polár anyag nem feslik, SOS megoldásnak kitűnő) a baba fejének.-bevarrott „betétrész”es hordozós kabát
Hordozótakaró: Akkor javaslom, ha a gyermek már le-lekéretőzik, illetve ha előre láthatóan külön lesz szükségünk vetkőzni. Hordozótakaróból télire érdemes bevarrt vagy bepatentolható béléses modellt választani.
 Hordozós téli babaruházat: Overál esetén a legkényelmesebb, ha polár anyagút választunk, kerüljük a „pufi”, csúszós anyagúakat (érdemes egy számmal nagyobbat választani, vagy kifejezetten hosszú fazonút, hogy a felhúzott lábikókon ne feszüljön, csússzon magasra). Az esetleg kikandikáló lábszárakra nagyon hasznos a baba lábszárvédő, “legs”(gyári vagy zokniból varrott)Jó meleg, akár irha „tutyi”, vagy vastag kötött, horgolt gyapjú zokni, cipőcske.Főleg háton való hordozáshoz ideális az „űrhajós” vagy megkötős sapka.
A közös kabátok kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy elég hosszú legyen ahhoz, hogy a baba lábát is védje!"
 Forrás: babbamia.hu

3.
"Amíg a gyerek még nem olyan önálló, hogy egyedül is járjon, amikor kimegyünk a szabadba, hidegben úgy szoktunk öltözni, hogy magamra kötöm a gyereket úgy, hogy mindkettőnkön szobai ruha van, és egy közös kabátot veszünk. Mindehhez szükségem van egy jelentősen nagyobb kabátra, mint amit egyedül hordok. Ha télen voltál pocakos, akkor a pocakosan használt kabátod pl. tökéletesen megfelel a célnak. Nekem bevált a férjem kabátja. A gyerekre adok még szükség szerint sapkát, esetleg gyapjúzoknit, sálat. Ez a módszer működik elöl-, csípőn- és hátonhordozásnál is. Hátonhordozásnál lehet, hogy a szokásosnál magasabbra kell kötni a gyereket. Ha a hátamon van a gyerek, a kabátot hátulról, alulról szoktam felvenni. Ez azt jelenti, hogy a karjaimat a hátam mögé nyújtva mindkét kezemet egyszerre dugom a kabát ujjaiba, majd egy nagy mozdulattal felhúzom a hátamra (ezzel a gyerekre is) a kabátot. A mozdulat azért nagy, hogy megkerüljem a kabáttal a gyerek lábait és fenekét. A művelet leírva talán nehézkesnek hangzik, de a gyakorlatban jól működik. Én bárhogy máshogy próbáltam magamra varázsolni a kabátot hátamon gyerekkel, nem sikerült. Tavasszal és ősszel is ugyanezen elv szerint szoktunk öltözni, csak kabát helyett kardigánt hordunk. Nagyon szeretem, hogy nem kell külön nagykabátba öltöztetni a gyereket, hiszen a téli öltöztetés a babáknak és nekem is strapás. Több kisgyerekkel készülődve további előny, hogy nem kell, hogy a baba belesüljön a kabátba, amíg a tesóját öltöztetem, vagy fordítva. Ha útközben elalszik a baba, és hazaérünk, vagy bemegyünk egy boltba, nincs olyan problémám, hogy ébresszem az öltöztetéssel vagy aludjon és izzadjon. Leveszem a kabátunkat és kész. Ha rajtam alszik otthon a baba, akkor is el tudunk indulni, ha szeretnénk (pl. oviba a tesóért – hát persze, hogy a kicsi alvása közepén kell indulni), mert csak egy sapit kap, veszem a kabátom és megyünk. Élvezem, hogy a hordozással megkapom a babával való közelség mellett a számomra oly’ fontos szabadságot is.Úgy másfél évesnél nagyobb gyerekkel már nem működik olyan egyszerűen ez a módszer, hiszen a gyerek is szeretne önállóan jönni, tehát külön fel kell öltöztetni. Nem marad más hátra, mint hogy én is külön felöltözöm, és szükség szerint így kötöm fel magamra a gyereket. Kabátot kabátra kötözni sokkal kényelmetlenebb, mint kevés ruhával felvenni a gyereket. Amire figyelni szoktam, hogy olyan anorákot, kabátot vásárolok, ami minél jobban támogatja a hordozást: minél kevésbé legyen pufi és csúszós. Törekszem rá, hogy inkább sok vékonyabb réteget veszek (nagy hidegben valahogy úgy néz ki pl. a lista, hogy trikó, póló, póló, garbó, mellény, pulcsi, pulcsi), hogy elkerüljem a kabátot, mert így egészen kényelmesen tudok hordozni, ami nekem megéri az öltözéssel járó többletfáradtságot. (Ha nincs nagyon hideg, mondjuk 5 fok felett van a hőmérséklet és nem fúj a szél, a gyerekre is inkább pulóvereket adok kabát helyett.) A kabát nélküli, pulcsis lét nekem még egészen hidegben is működik. Akkor vagyok kénytelen kabátot venni, ha a hideghez komolyabb szél is párosul.Amikor a lányom (aki egyébként egyáltalán nem tűri, ha egy kicsit is fázik) kétéves volt, elmentünk télen pár napra a Mátrába. 10cm hó volt és nappal 0 és -5 fok közötti hőmérséklet. Sokat kirándultunk úgy, hogy levettük a lányomról a kabátot és a csizmát, és az én nagy méretű, jó meleg kabátom alá, a hátamrakötöttem őt. Néha, amikor megálltunk egy kicsit pihenni, levettem a kabátot, le a lányomat, és gyorsan vissza a kabátot magamra és a saját kabátját a lányomra. Gyorsan megszoktuk ezt a menetrendet és nem esett nehezünkre, viszont nagyon élveztük, hogy ilyen hidegben, hóban, ilyen kicsi gyerekekkel is része lehetünk a természetnek. Azt hiszem, a lányom azért fogadta el minden reklamálás nélkül, hogy sokat viszem – holott ő egyébként sokat szokott egyedül menni – mert amikor egyedül ment, megérezte, hogy nehezen boldogul a hóban, és sokkal komfortosabb is volt neki az egyenletes, biztonságos meleg."
Forrás: hordozo.hu


Figyelem! Ezek az írások csak iránymutató jellegűek, érdemes tanácsadó véleményét kikérni erről is. 
Hordozó vásárlása előtt lehetőleg próbáld ki az eszközt, vagy keress felhasználói véleményeket az adott termékről, lehetőség szerint keresd fel a lakóhelyedhez közeli hordozó klubokat, hordozási tanácsadókat, illetve internetes hordozós közösségeket!


Bátran keress minket elérhetőségeinken!

Jó hordozást és örömteli babavárást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése